Παγκόσμια πρωτιά στην ανάπτυξη του broadband
Διάβασα στο Weekly Telecome μια σημαντική και ευχάριστη είδηση σχετικά με το broadband στην Ελλάδα.
"Μετά την πρώτη θέση σε ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας κατά το β’ τρίμηνο, η Ελλάδα κατέκτησε και την αντίστοιχη πρώτη θέση για το σύνολο του 2006 στην παγκόσμια λίστα της γνωστής εταιρείας ερευνών Point Topic.
Πόσο «τιμητική» είναι μία τέτοια πρωτιά είναι δύσκολο να το εκτιμήσει κανείς, δεδομένου ότι στο Top 10 δεν είναι καμία από τις ανεπτυγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό ανάπτυξης 215%, ενώ πολύ μακριά στη δεύτερη θέση βρίσκουμε τη Ρουμανία και ακολουθούν Ουκρανία, Ινδία, Σλοβακία, Αίγυπτος, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Τσεχία και Κολομβία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην τρίτη θέση της λίστας με τους ρυθμούς αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων κατά το δ’ τρίμηνο με ποσοστό 31,9%. Μόνο το Βιετνάμ και η Ουκρανία είχαν υψηλότερες επιδόσεις. Σε γενικό επίπεδο, η Point Topic αναφέρει ότι στο τέλος του 2006 υπήρχαν 281,5 εκατ. συνδέσεις, με το δ’ τρίμηνο να παρουσιάζει ρυθμό αύξησης 6,7%, ποσοστό που στο σύνολο της χρονιάς ήταν 31,1%. Το παγκόσμιο ποσοστό διείσδυσης ανέρχεται σε 5,4%. "Βέβαια λογικό μου ακούγεται να έχουμε υψηλούς ρυθμούς αύξησης από τη στιγμή που τώρα είμαστε στο pick μας σε σχέση με άλλες πιο ανεπτυγμένες χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά penetration. Για αυτό άλλωστε στην παραπάνω λίστα είναι χώρες αναπτυσσόμενες και όχι ανεπτυγμένες...Σε κάθε περίπτωση τα νέα μου ακούγονται θετικά...
H ελληνική διάσταση του Web 2.0 και των Digital Media
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο που έγραψα (και που θα δημοσιευτεί στο AdBusiness στις 23/04) για τo web 2.0 και τα digital media στην Ελλάδα.H ελληνική διάσταση του Web 2.0 και των Digital MediaΌλοι εμείς που ανήκουμε στο χώρο του Interactive Marketing κάνουμε συχνά λόγο για τη ψηφιακή επανάσταση και το Web 2.0 - τη δεύτερη γενιά του Internet που χαρακτηρίζεται από τα social networking sites, το user generated content και τη δυνατότητα των χρηστών για online collaboration. Η γενιά αυτή έχει επιφέρει ένα είδους επικοινωνιακής επανάστασης, παραδίδοντας στον καταναλωτή τον έλεγχο των media (consumer in control) και συνεπώς των διαφημιστικών μηνυμάτων που «καταναλώνει».
Αναρωτιέμαι, όμως, εάν αυτή η επανάσταση – που είναι εμφανέστατη στις τεχνολογικά εξελιγμένες αγορές, αλλά πλέον και στην Ελλάδα – έχει γίνει αντιληπτή από τον Έλληνα marketer, τις διαφημιστικές εταιρίες, τα media shops και τη συνολική Ελληνική αγορά της επικοινωνίας.
Έχει γίνει για παράδειγμα αντιληπτό ότι σε “broadcast yourself websites” όπως το Youtube.com, υπάρχουν 250.000 Έλληνες επισκέπτες που παρακολουθούν, «ανεβάζουν» και σχολιάζουν εκατοντάδες videos καθημερινά; Πολλά από αυτά είναι user generated, αφορούν σε σημαντικά και ασήμαντα καθημερινά γεγονότα και θα τα ζήλευαν ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι ρεπόρτερ.
Στο Google προφανώς θα μείνει κάποιος έκπληκτος όταν διαπιστώσει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 Έλληνες ανά εβδομάδα (πιθανά ελληνίδες μητέρες) που πραγματοποιούν αναζήτηση με τη φράση «παιδικά παιχνίδια», σύμφωνα με τα στατιστικά της καμπάνιας search engine marketing που τρέχουμε αυτή τη στιγμή για τη Fisher-Price.
Με το λανσάρισμα του Auris στην Ελλάδα, του νέου μοντέλου αυτοκινήτου της Toyota, έχουν γίνει σε διάστημα 1,5 μήνα περίπου 80.000 αναζητήσεις με τις λέξεις «Toyota» και «Auris», ενώ η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως (!) σε αναζητήσεις στο Google με τις παραπάνω λέξεις (πηγή: Google trends).
Στο pathfinder.gr υπάρχουν 9.000 κοινότητες/ “clubs” με 170.000 μέλη που ανταλλάσσουν απόψεις για μια πλειάδα θεμάτων: από το μπιλιάρδο και την κηπουρική μέχρι την πολιτική και τη μουσική. Στο zoo.gr υπάρχουν 190.000 άτομα που κάνουν networking, ενώ στο MSN Live Messenger 542.000 Έλληνες κάνουν chat και άλλοι 320.000 στο Yahoo! Messenger. Στο MSN Live Spaces 285.000 επισκέπτες διαβάζουν τις προσωπικές σελίδες φίλων τους, δημιουργούν photo albums, γράφουν, ανεβάζουν videos.
Επίσης, σε άλλα community και networking sites όπως στο hi5.com, στο myspace.com, στο joy.gr, και στο asmallworld.net χιλιάδες Έλληνες καθημερινά ασχολούνται με το δίκτυο φίλων που έχουν σχηματίσει, δημιουργούν περιεχόμενο, ανταλλάσσουν μηνύματα και έρχονται σε επαφή μεταξύ τους με τρόπο διαδραστικό.
Υπάρχουν 70.000.000 Blogs παγκοσμίως (user generated websites σε στυλ ημερολογίου), δημιουργούνται 120.000 νέα blogs και γράφονται 1.500.000 άρθρα καθημερινά. Στην Ελλάδα το sync.gr (blog aggregator site) έχει καταγεγραμμένα 8.750 ελληνικά blogs- αριθμός που αυξάνεται κατά 20 ανά ημέρα- το pathfinder.gr 2.240 blogs και το mad.gr 4.000 blogs. Παράλληλα, υπάρχουν blogs τα οποία δέχονται χιλιάδες επισκέψεις, ενώ εκατοντάδες είναι τα comments που ανταλλάσσουν οι χρήστες.
Το pestaola.gr έχει 40.000 επισκέπτες το μήνα, το blog του γνωστού συγγραφέα Νίκου Δήμου δέχτηκε σε 15 μήνες 1.000.000 επισκέψεις και 90.000 σχόλια χρηστών σε 332 άρθρα του. Το blog του ΠΑΣΟΚ, http://dialogos.pasok.gr έχει εξελιχθεί σε «πραγματικό διάλογο» με δεκάδες comments την ημέρα και ανταλλαγές απόψεων. Όταν στην OgilvyOne “ανεβάσαμε” σε blog το ελληνικής
παραγωγής νέο TVC της Sprite που στηρίζεται στο concept του free running δεν αναμέναμε ότι δύο μήνες μετά θα γράφονται ακόμα σχόλια από λάτρεις του νέου αυτού sport.
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι οι συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών, σε σχέση με την καθημερινή έκθεσή τους στα media, έχουν αλλάξει σημαντικά. H ρουτίνα κατανάλωσης media που έχει καθένας από εμάς (individual personal circuit) όλο και περισσότερο επηρεάζεται από την τεχνολογία. Κι αυτό γιατί η τεχνολογία είναι που μας δίνει την ευκαιρία να μην είμαστε πλέον απλά παθητικοί αποδέκτες μηνυμάτων, αλλά να επιλέγουμε και να διαμορφώνουμε το περιεχόμενο και την πληροφορία που επιθυμούμε.
Θα πρέπει επομένως να χειριζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα Digital Media ως αναγκαία “media touchpoints” με τον καταναλωτή. Η διαδραστικότητα και το engagement, το προσωποποιημένο περιεχόμενο, η στόχευση και η λεπτομερής και real-time μέτρηση (όχι μόνο σε επίπεδο media metrics αλλά και σε επίπεδο ROI) αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που επιτάσσουν τη συστηματική ένταξη του Interactive Marketing στα πλάνα και τη στρατηγική επικοινωνιακών ενεργειών.
To Toyota Auris αλλάζει... χέρια από blogger σε blogger!
Και να λοιπόν τα νέα μας… σχετικά με το προηγούμενο μου post.
Η Toyota Ελλάς σε συνεργασία με την OgilvyOne, προχωρά σε μια πρωτοποριακή ενέργεια παρέχοντας στους Έλληνες bloggers τη δυνατότητα να πάρουν το νέο Toyota Auris για μερικές μέρες, για ένα test-drive διαφορετικό από τα συνηθισμένα.
Στην συνέχεια μπορούν να καταγράψουν και να δημοσιεύσουν τις δικές τους εντυπώσεις μέσω του επίσημου blog της Toyota για το νέο Auris. Στόχος είναι να το οδηγήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι bloggers και να συγκεντρωθούν οι δημοσιεύσεις τους, ώστε το κοινό του Internet να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη για το νέο μοντέλο της Toyota.
Όσοι δεν είναι bloggers έχουν και οι ίδιοι την ευκαιρία να γνωρίσουν το Auris από κοντά, συμπληρώνοντας την online αίτηση για test drive. Όλοι όσοι κάνουν test drive μπαίνουν σε κλήρωση για ένα σαββατοκύριακο σε Πήλιο, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Χαλκιδική και Μάνη οδηγώντας το νέο μοντέλο.
Πιστεύω ότι επικοινωνιακά η ενέργεια αυτή κατά κύριο λόγο είναι πρωτοποριακή. Όχι μόνο γιατί δεν έχει ξαναγίνει στη Ελλάδα αλλά και γιατί μια εταιρία σαν την Toyota τολμά να αφήσει τους καταναλωτές να κάνουν review ενός μοντέλου που στρατηγικά είναι asset για την εταιρία. Αναγνωρίζει δηλαδή ως σοβαρό Μέσο επικοινωνίας το Internet και πολύ περισσότερο τα blogs … δηλαδή «τη φωνή» και το γραπτό λόγο των ίδιων των καταναλωτών.
Απλά να πω ότι από την πλευρά της OgilvyOne η παραπάνω ενέργεια είναι μόνο η αρχή σε μια σειρά από άλλες καμπάνιες που με όχημα τεχνικές web 2.0 έχουν ως στόχο να αναδείξουν τα brands των πελατών μας.